Kurczak smażony z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
(Możecie użyć dowolnych przypraw.)
Mięso umieścić na patelni - na średnim ogniu z mocno rozgrzanym olejem i zarumienić z każdej strony.
Następnie płomień zmniejszyć, a kurczaka smażyć do miękkości - najlepiej pod przykryciem.
W międzyczasie mięso przewracać i opcjonalnie podlewać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.
Gotowego kurczaka przełożyć na talerz i na patelni - z tym samym tłuszczem podsmażyć cebulę (*) uprzednio pokrojoną w piórka.
Cebulę należy odrobinę oprószyć solą i pieprzem.
Do miękkiej cebuli dodać kurczaka i delikatnie przemieszać.
Porady
(*) Cebulę można dodać pod koniec smażenia kurczaka, robię różnie.
Komentarze