Kurczak smażony z cebulą

4.5 (201 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Kurczak z cebulą to szybka i nieskomplikowana propozycja na naprawdę pyszne danie. Mięso kusi zapachem i tą chrupiącą, złocistą skórką!

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
    Przyprawy:
    papryka słodka
    tymianek
    pieprz, sól
    Dodatkowo:
    1 cebula (duża)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak smażony z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
    (Możecie użyć dowolnych przypraw.)
    Mięso umieścić na patelni - na średnim ogniu z mocno rozgrzanym olejem i zarumienić z każdej strony.
    Następnie płomień zmniejszyć, a kurczaka smażyć do miękkości - najlepiej pod przykryciem.
    W międzyczasie mięso przewracać i opcjonalnie podlewać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.
    Gotowego kurczaka przełożyć na talerz i na patelni - z tym samym tłuszczem podsmażyć cebulę (*) uprzednio pokrojoną w piórka.
    Cebulę należy odrobinę oprószyć solą i pieprzem.
    Do miękkiej cebuli dodać kurczaka i delikatnie przemieszać.

Porady

(*) Cebulę można dodać pod koniec smażenia kurczaka, robię różnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować