Pyszne wytrawne rogaliki drożdżowe, idealne do piwka i jako osobna przekąska. Zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnistej i też będą smakowite. Przepis na 24 sztuki.
60 min
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej lub pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki soli (jeśli dacie 0,5 będą takie neutralne, jeśli dacie 1 całą będą bardziej słone)
1 łyżeczka cukru
50 gramów stopionego, schłodzonego masła lub 50 g oleju
300 ml ciepłego mleka
20 gramów drożdży świeżych lub 1 kopiasta łyżeczka drożdży suchych
do posypania: mak, kminek, sól morska, sezam (do wyboru)
1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
1.W ciepłym mleku rozprowadzamy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy do "ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, tłuszcz, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy do podwojenia objętości ( u mnie około 45 minut).
2.Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 części.
Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy około 23 cm, dzielimy go na 8 równych trójkątów, każdy zwijamy tworząc rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem). To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
Kiedy nasze rogaliki już nieco się "napuszą" smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami lub solą.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Komentarze