solanki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne wytrawne rogaliki drożdżowe, idealne do piwka i jako osobna przekąska. Zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnistej i też będą smakowite. Przepis na 24 sztuki.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej lub pełnoziarnistej
    0,5 łyżeczki soli (jeśli dacie 0,5 będą takie neutralne, jeśli dacie 1 całą będą bardziej słone)
    1 łyżeczka cukru
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła lub 50 g oleju
    300 ml ciepłego mleka
    20 gramów drożdży świeżych lub 1 kopiasta łyżeczka drożdży suchych
    do posypania: mak, kminek, sól morska, sezam (do wyboru)
    1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Solanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy do "ruszenia".

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, tłuszcz, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy do podwojenia objętości ( u mnie około 45 minut).
  • 2. Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 części.
    Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy około 23 cm, dzielimy go na 8 równych trójkątów, każdy zwijamy tworząc rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem). To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
    Kiedy nasze rogaliki już nieco się "napuszą" smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami lub solą.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

    Inspiracja z blogu "Uwaga Babcia gotuje".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Mak Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować