Smalec z jabłkiem i cebulką

5 (171 ocen)

Nie jest to z pewnością danie dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić.

Składniki:

  • 60 dag słoniny wędzonej
    20dag słoniny mięsnej/boczku
    2 średnie białe cebule
    średnie kwaskowe jabłko
    majeranek
    sól
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty Wędliny

Smalec z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec z jabłkiem i cebulką 1. Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na początku). Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania) słoninę mięsną oraz przekrojone na 4 części cebule oraz jabłko (bez gniazda nasiennego). Kontynuujemy wytapianie mieszając co kilka minut. Gdy jabłka i cebule zaczną się rozpadać wyciągamy je. Dodajemy łyżkę majeranku i nieco soli. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować