Smalec z jabłkiem i majerankiem

4.49 (169 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Ten smalec znam od lat. Gdy byłam dzieckiem, często pojawiał się na naszym stole. I dziś, mimo iż nikt smalcu nie jada, gdy postawię go na stole znika w oka mgnieniu. Najbardziej smakuje nam z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 1k słoniny bez skóry
    1 łyżka majeranku
    2 łyżeczki soli
    4 cebule
    4 jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smalec z jabłkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie. Topić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy skwarki zaczną się złocić, wrzucić drobno posiekaną cebulę i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu – przez około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć dl słoików lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Majeranek Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować