Smalec z jabłkiem i majerankiem

  • wyświetlono: 3466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ten smalec znam od lat. Gdy byłam dzieckiem, często pojawiał się na naszym stole. I dziś, mimo iż nikt smalcu nie jada, gdy postawię go na stole znika w oka mgnieniu. Najbardziej smakuje nam z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.

AnetaJ
  • 1min
  • Średni

Składniki

1k słoniny bez skóry
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki soli
4 cebule
4 jabłka

Sposób przygotowania przepisu:

Smalec z jabłkiem i majerankiem

  • 1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie. Topić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy skwarki zaczną się złocić, wrzucić drobno posiekaną cebulę i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu – przez około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć dl słoików lub kamionek. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulasmalecjabłkomajeranektania kuchniaprosty przepissmalec z jabłkiemsmalec z cebuląSmalec z jabłkiem i majerankiem

Komentarze

Podobne przepisy

Smalec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Smalec z warzywami

Idealny na kanapkę, świetnie smakuje...

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej

Dodane przez: Di bloguje

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami...

To propozycja nie tylko dla miłośników...

smalec

Dodane przez: Kasja1986

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół...

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem...

Smalec z czerwonej fasoli

Dodane przez: Di bloguje

Smalec z czerwonej fasoli

To propozycja nie tylko dla miłośników...

Pasztet wieprzowy z marchewką i ziarnami

Dodane przez: bienpyt

Smarowidło z fasoli z cebulą i jabłkiem

Raz spróbowałam pastę ze sklepu...

pasta z białej fasoli

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pasta z białej fasoli a`la smalec

Uwielbiam smalec! szczególnie taki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE