Ten smalec znam od lat. Gdy byłam dzieckiem, często pojawiał się na naszym stole. I dziś, mimo iż nikt smalcu nie jada, gdy postawię go na stole znika w oka mgnieniu. Najbardziej smakuje nam z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.
Smalec z jabłkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie. Topić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy skwarki zaczną się złocić, wrzucić drobno posiekaną cebulę i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu – przez około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć dl słoików lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
Komentarze