Smalec z cebulką

  • wyświetlono: 19825 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Najlepiej smakuje z pieczywem i kiszonym ogórkiem

e-jola1
  • 30min

Składniki

200g smalcu
200g wędzonego boczku (np. dębowy)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół jabłka
1 łyżeczka majeranku
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Smalec z cebulką

  • 1. Smalec roztopić w rondlu, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Jak skwarki (boczek) się lekko zarumienią, dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż cebula nabierze złotego koloru. Co jakiś czas mieszać. Dodać starte na małych oczkach jabłko, majeranek, doprawić odrobiną soli. Smażyć jeszcze 5 min. Smalec przelać do małych naczyń lub słoiczków. Odstawić do wystudzenia.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaboczeksmaleckiszone ogórkisłoninadomowy smalecsmalec z cebulkąpajda chleba ze smalcem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-00wn3bn

Dodane przez: Alex M

Smalec z gotowanym schabem

Przepyszny dodatek do kanapek!...

Smalec domowy

Dodane przez: bienpyt

Smalec domowy z jabłkiem

Pora na zmianę menu, pyszny domowy...

smalec ryżowy z cukinią

Dodane przez: Magdalena_Z

SMALEC RYŻOWY Z CUKINIĄ

Idealny do pieczywa.

Dodane przez: monika_s4

Smalec z jabłkami i śliwkami

Bardzo dobry smalczyk najlepiej...

smalec z fasoli

Dodane przez: AnnaKoziel

Smalec z białej fasoli

Ten rodzaj smalcu dla jarosza ucieszy...

Smażony krupniok z cebulką

Dodane przez: Gosia123

Smażony krupniok z cebulką

Krupnioki na śląsku są znane i...