Smalec z mięsem i cebulką

  • wyświetlono: 14795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba.

Kloruś
  • 60min

Składniki

500g słoniny
250g mięsa mielonego z łopatki
2 średnie cebule
jabłko
sól, czarny pieprz, majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Smalec z mięsem i cebulką

  • 1. Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka bez skórki i gniazda nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniaszkola_babcicebulasmaleckuchnia regionalnatradycyjna kuchniasmalec z cebuląsmalec z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówkowe warkocze pieczone z cebulką i pieczarkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Karkówkowe warkocze pieczone z cebulką i...

Dobrze przyprawione i aromatyczne...

Karkówka zapiekana z cebulką i serem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Karkówka zapiekana z cebulką i serem

Mięciutka i przeniknięta smakiem...

schab z pieczarkami

Dodane przez: capri

schab z pieczarkami i cebulką

smaczne i pożywne danie naprędce...

Knedle

Dodane przez: kasiunia

Knedle z boczkiem i cebulką

Mama pożyczyła mi swój stary zeszyt...

Kaszanka z cebulką i jabłkiem

Dodane przez: teresa-kr

Kaszanka z cebulką i jabłkiem

Dodatek jabłka czyni kaszankę jeszcze...

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Dodane przez: danusia19671

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Gdy byłam dzieckiem nie znosiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE