Słony sernik

0 (0 ocen)

  • 5 min

Bardzo prosta zapiekanka, pożywna i smaczna. Przypomina mi o "mamałydze" mojej babci.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 duże cebule
    600 g białego sera półtłustego
    1 jajko
    4 łyżki oleju
    180 ml kaszy kukurydzianej
    700 ml wody
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Słony sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzyć wodę i kaszę. Kaszę wymieszać z małą ilością wody, a resztę wody zagotować z pół łyżeczki soli. Do wrzątku wlać kaszę, ciągle mieszając, gotować 20 minut, na małym ogniu, często mieszać.
    W czasie gotowania kaszy obrać cebule i pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Zmiksować twaróg z podsmażoną cebulką i jajkiem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Po ugotowaniu do kaszy dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
    Kaszę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na nią wyłożyć masę twarogową, posypać ziołami prowansalskimi i dowolnie ozdobić, np. ostrą papryczką lub suszonymi pomidorami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
    Zapiekankę podawać z surówką i jogurtem.
    Smacznego :)

Porady

Drobne kasze najczęściej gotuję w garnku do gotowania mleka i bardzo polecam ten sposób. Kasza gotuje się w kąpieli wodnej, nie przypala się. Jeśli nie mamy takiego garnka, możemy gotować kaszę w garnku z powłoką teflonową lub ceramiczną, również nie przypala się tak szybko jak w tradycyjnych garnkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować