Serniki to pyszne desery, mogłabym jeść je cały czas. Jednak sernik na obiad, to dla wielu ludzi abstrakcja. Do czasu, aż poznają ten przepis :)
50 min
Składniki:
500 g sera twarogowego (lub sernikowego z wiaderka, byle nie śmietankowego!)
2 łyżki masła lub margaryny
1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 torebka mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego
garść startego żółtego sera (lub mieszanki różnych)
1/2 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz
bułka tarta
Słony zielony sernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przepuszczamy przez maszynkę lub przecieramy przez sito (jeśli jest wiaderkowy, to nie trzeba). Ucieramy z żółtkami, łyżką masła/margaryny oraz kaszą manną/mąką ziemniaczaną.
2.Mrożony szpinak mocno odparowujemy na patelni, świeży myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. gałką ) . Masa musi być dość pikantna.
3.W osobnej misce, bijemy na sztywną pianę białką ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-szpinakowej i delikatnie mieszamy.
4.Przekładamy masę do wyłożonej papierem lub wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie.
Mieszamy śmietanę z serem i wylewamy na masę serową. Posypujemy bułką tartą i wiórkami zimnego masła.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni , na około 30-40 minut.
5.Podajemy na ciepło lub zimno.
Porady
Jeśli wybieramy mrożony szpinak - wybierajmy ten w liściach, a nie puree.
Komentarze