Słony zielony sernik.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Serniki to pyszne desery, mogłabym jeść je cały czas. Jednak sernik na obiad, to dla wielu ludzi abstrakcja. Do czasu, aż poznają ten przepis :)

  • 50 min

Składniki:


  • 500 g sera twarogowego (lub sernikowego z wiaderka, byle nie śmietankowego!)
    2 łyżki masła lub margaryny
    1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    1 torebka mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego
    garść startego żółtego sera (lub mieszanki różnych)
    1/2 szklanki śmietany 18%
    sól, pieprz
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Dania główne

Słony zielony sernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przepuszczamy przez maszynkę lub przecieramy przez sito (jeśli jest wiaderkowy, to nie trzeba). Ucieramy z żółtkami, łyżką masła/margaryny oraz kaszą manną/mąką ziemniaczaną.
  • 2. Mrożony szpinak mocno odparowujemy na patelni, świeży myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. gałką ) . Masa musi być dość pikantna.
  • 3. W osobnej misce, bijemy na sztywną pianę białką ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-szpinakowej i delikatnie mieszamy.
  • 4. Przekładamy masę do wyłożonej papierem lub wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie.
    Mieszamy śmietanę z serem i wylewamy na masę serową. Posypujemy bułką tartą i wiórkami zimnego masła.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni , na około 30-40 minut.
  • 5. Podajemy na ciepło lub zimno.

Porady

Jeśli wybieramy mrożony szpinak - wybierajmy ten w liściach, a nie puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować