Marchewkowa zupa krem

0 (0 ocen)

Smaczna i zdrowa rozgrzewająca zupa krem, nie tylko dla jaroszy.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
    2 małe cebule
    6 marchewek
    nieduży kawałek selera
    100 ml mleka kokosowego
    900 ml wody
    2 łyżki Curry
    sól do smaku
    4 kromki lekko czerstwego chleba razowego
    1 ząbek czosnku
    prażone nasiona słonecznika
    1 mały kawałek ostrej papryczki


Marchewkowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba razowego posmarować obranym, przekrojonym ząbkiem
    czosnku,żeby nadać grzankom aromat czosnkowy.Pokroić w kostkę, wysypać na blaszkę do pieczenia i podsuszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu około 5 minut.
    Wszystkie warzywa obrać i opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju, w garnku o pojemności co najmniej 2 l.
    Do usmażonej cebuli dodać pokrojone w grubą kostkę marchewkę i seler, wszystko zalać 900 ml wrzątku ,gotować na małym ogniu około 20 minut.
    Wlać 100 ml mleka kokosowego i gotować jeszcze 5 minut.
    Pod koniec gotowania dodać kawałek drobno pokrojonej ostrej papryczki,curry i posolić do smaku, całość zmiksować.
    Na talerzu dekorować świeżą kolendrą oraz uprażonym na patelni słonecznikiem. Podawać z czosnkowymi grzankami.
    Smacznego :)

    Dokładna waga składników zupy ze zdjęcia to: marchew 640 g, seler 85 g, cebula 140 g, ale mała różnica nie powinna mieć większego wpływu na smak.

Porady

Mleko kokosowe możemy zastąpić śmietanką do zup i sosów. Jeśli komuś nie pasuje lekko słodkawy smak zupy może dodać łyżkę soku z cytryny, ale nie jest konieczny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy