To jest chyba najlepszy sernik jaki jadłam do tej pory!
2 godz.
Składniki:
Spód sernika:
200 g ciasteczek owsianych z czekoladą
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
Masa serowa:
250 g twarogu sernikowego (w kubełku)
250 g sera ricotta
250 g serka mascarpone
200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
3 łyżki mąki pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
5 jajek
300 g białej czekolady
2 łyżki cukru wanilinowego
Słodko- słony sernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia oraz trochę na boki. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.
2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz z mąkę ziemniaczaną. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym jajku. Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.
3.W misce mieszamy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
4.Orzeszki ziemne rozdrabniamy nożem. Resztę składników zagotowujemy w rondelku i gotujemy do czasu gdy sos będzie gęsty, następnie studzimy. Orzeszki mieszamy z 1/4 sosu i mamy gotową dekorację, układamy ją na wierzchu sernika. Pozostałą ilość sosu używamy do polania sernika na talerzu, w tym celu możemy sos podgrzać.
Komentarze