Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tak, słodka :) Połączenie początkowo może wydawać się dziwne, ale czy ktoś z Was nie jadł surówki z kiszonej kapusty i słodkich jabłek? Wszystko da się połączyć, tylko trzeba zrobić to umiejętnie :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • kruche ciasto:

    200 g mąki
    100 g masła
    20 g cukru trzcinowego
    szczypta soli
    jajko

    nadzienie:

    400 g kapusty kiszonej
    laska cynamonu
    łyżka miodu
    sól, pieprz

    mus dyniowy:

    300 g puree z dynii
    40 ml śmietanki 30%
    25 g masła
    łyżka miodu
    płaska łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku

    dodatkowo:

    2 łyżki płatków owsianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Kapusta kiszona

Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą.

    Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę.

    Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Schładzamy je w lodówce.

    Kapustę zalewamy wodą, dodajemy do niej laskę cynamonu i gotujemy godzinę, aż zmięknie.

    Odstawiamy do wystudzenia.

    Puree delikatnie podgrzewamy ze śmietanką, dodajemy masło i gdy się roztopi, miksujemy.

    Dodajemy przyprawy, miód i mieszamy.

    Przestudzoną kapustę siekamy, mieszamy z 2-3 łyżkami musu z dynii i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%).

    Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę o średnicy ok. 26 cm.

    Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, posypujemy kuleczkami ceramicznymi do obciążania i pieczemy przez 15 minut.

    Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy kuleczki ceramiczne i posypujemy płatkami owsianymi.

    Na wierzch wykładamy nadzienie.

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy, na środku robimy otwór i przykrywamy nadzienie.

    Tartę pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.

    Podajemy z resztą musu dyniowego.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować