śledzie z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Śledzie z suszonymi śliwkami to rewelacyjne połączenie słonego i słodkiego smaku. Śledzie przygotowałam ze śliwkami kalifornijskimi, dzięki temu są bardzo delikatne. Sprawdzony przepis, który polecam Wam nie tylko na Wigilię, choć u nas to jeden ze świątecznych faworytów. Na pewno warto spróbować.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych a'la matias
    2 duże cebule
    1/4 szklanki oleju
    100 g suszonych śliwek kalifornijskich
    200 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka płynnego miodu
    1/2 łyżeczki gorczycy
    1 mały listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przekąski

Śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki.
    Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję pokrojone w paseczki śliwki. Dokładam przyprawy, miód i koncentrat, mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia.
    W słoiku układam warstwami kawałki śledzi oraz przesmażoną cebulę z pomidorami i śliwkami. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania składników. Zakręcam słoik i odstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować