• ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

    Dodane przez: duszek

  • Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie.Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulką.Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać.Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień.Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami.U mnie stały dwa dni... i

  • Składniki


    około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste)
    3 szt. cebuli
    3 ząbki czosnku
    1-2 łyżki majeranku
    2 liście laurowe
    łyżka ziaren jałowca
    5 ziaren ziela angielskiego
    sok z jednej cytryny
    2 łyżki octu winnego
    olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)
    czarny pieprz cytrynowy
    czarny pieprz czosnkowy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie.

    2.

    Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników.

    3.
    śledzie - krok 3

    Pokroiłam je na kawałki.

    4.
    śledzie zioła - krok 4

    Przełożyłam do miseczki. Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego. Czosnek obrałam i drobno posiekałam.

    5.
    śledzie sok z cytryny - krok 5

    Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny.

    6.
    majeranek - krok 6

    Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy.

    7.
    śledzie wymieszane - krok 7

    Wszystko wymieszałam.

    8.
    cebula - krok 8

    Pokroiłam drobno cebulę.

    9.
    śledzie - krok 9

    Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką.

    10.
    oliwa śledzie - krok 10

    Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, mama_mnie_nauczyla, przystawka, śledzie, danie świąteczne, śledzie z czosnkiem i majerankiem
  • 0 komentarzy

Dodane przez: duszek

duszek 145

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-30T15:01:52+02:00

443 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »