śledzie z czosnkiem i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Aromatyczne śledzie pachnące czosnkiem i majerankiem, które doskonale komponują się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Zdecydowanie polecam ten przepis miłośnikom wyrazistych i ostrych smaków. Przygotujcie je przynajmniej trzy dni przed podaniem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matias
    1/2 główki czosnku
    1 czubata łyżka suszonego majeranku
    2-3 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w kawałki. Do pokrojonych śledzi dodaję drobno posiekany czosnek oraz majeranek i olej, wszystko mieszam i przekładam do słoika dodając liść laurowy i ziele angielskie. Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki na co najmniej trzy doby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować