Śledzie z czosnkiem i majerankiem

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dla wielbicieli czosnku to pozycja obowiązkowa na świątecznym/imprezowym stole:). Śledzie z czosnkiem i majerankiem zrobimy dosłownie w kilka chwil. Co prawda muszą odstać minimum dobę w lodówce, ale warto na nie zaczekać:). Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję płaty śledziowe w oleju - są równie smaczne a nie wymagają długiego moczenia.

monika016
  • 5 porcje
  • 15min

Składniki

500g filetów śledziowych w oleju
5 sporych ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1/4 szklanki oleju
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

  • 1. Filety płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce do czosnku. Olej mieszamy z czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Przekładamy do niego śledzie, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika.
  • 3. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Najlepiej smakują po 2-3 dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekśledziemajeranek

Komentarze

Podobne przepisy

śledzik z jabłkiem

Dodane przez: klementynka

śledzik z jabłkiem i majerankiem

Za śledziami specjalnie nie przepadam...

Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą

Dodane przez: bienpyt

Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną...

W mojej rodzinie mama była mistrzynią...

Śledzie w oleju z majerankiem

Dodane przez: StaryZeszyt

Śledzie w oleju z majerankiem

Śledzie z cebulką to klasyka. Ja...

Kalarepa z kurkumą i czosnkiem

Dodane przez: AnetaJ

Kalarepa z kurkumą i czosnkiem

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu...

Śledzie z porem i jabłkiem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Śledzie z porem i jabłkiem

Śledzie to typowo polska potrawa,...

image-05ihtf1

Dodane przez: wiesiołek

Bób z czosnkiem i koperkiem

Najprostszy sposób na doskonale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE