Kluski śląskie a'la babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone grzyby drobno kroimy i przesmażamy wraz z cebulą na odrobinie oleju/doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków,dodajemy natkę pietruszki. Wkładamy spowrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na placki o grubości 5mm. Wycinamy szklanką kółka ( u mnie śr. szklanki 8cm)
Na placka wykładamy farsz (ile zmiescimy),przykrywamy drugim plackiem łącząc dobrze brzegi.
Gotowe * babeczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy np. polane cebulą zrumienioną na margarynie lub z ulubionym sosem.
Smacznego.
Komentarze