Kluski śląskie a'la babeczki

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

...

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane 1,5 kg
    Mąka ziemniaczana (1/4 części)

    2oog boczniaków
    200g pieczarek
    1 cebula (pokrojona w kostkę)
    1 płaska łyżka natki pietruszki (u mnie suszona)
    sól,pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie a'la babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone grzyby drobno kroimy i przesmażamy wraz z cebulą na odrobinie oleju/doprawiamy farsz solą i pieprzem.

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
    Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków,dodajemy natkę pietruszki. Wkładamy spowrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy na placki o grubości 5mm. Wycinamy szklanką kółka ( u mnie śr. szklanki 8cm)
    Na placka wykładamy farsz (ile zmiescimy),przykrywamy drugim plackiem łącząc dobrze brzegi.
    Gotowe * babeczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty.
    Podajemy np. polane cebulą zrumienioną na margarynie lub z ulubionym sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować