Serowy ryż z cukinią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciągnący się ser, delikatnie chrupiąca cukinia i rozpływający się w ustach ryż. Danie idealne na leniwe, letnie popołudnia.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
    4 małe cebulki
    1 szklanka ryżu (biały, długoziarnisty)
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
    2 łyżki masła
    1 szklanka startego żółtego sera
    pół łyżeczki granulowanego czosnku (lub ząbek przeciśnięty przez praskę)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej dymki cebuli
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serowy ryż z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ryż i mieszamy aż tłuszcz pokryje dokładnie ziarna. Przez chwilę smażymy, mieszając. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i na średnim ogniu smażymy aż ryż delikatnie się zarumieni (należy często mieszać, aby uniknąć ewentualnego przypalenia).
  • 2. Do ryżu wlewamy bulion. Czekamy aż zawrze. Zmniejszamy ogień i na delikatnym płomieniu gotujemy ryż przez ok. 20 minut lub do momentu, gdy płyn zostanie wchłonięty. Od czasu do czasu mieszamy, by ryż nie przywarł do dna.
  • 3. Gdy ryż będzie al dente, wyłączamy ogień, dodajemy masło, cukinię, ser oraz przyprawy i zioła. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut.

Porady

Jeśli chcemy, do ryżu można dodać nieco mleka, by potrawa miała nieco rzadszą konsystencję. Przepis w wersji oryginalnej pochodzi z tej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować