Crème caramel

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Wspaniały deser wywodzący się z rejonów Francji i Hiszpanii. Jego bardzo słodki, karmelowy smak rozpływa się w ustach!

  • 45 min

Składniki:

  • Na 2 kokilki:
    2 duże jajka
    200 ml mleka
    25 g cukru pudru
    kilka kropel esencji waniliowej
    100 g cukru kryształu
    2 łyżki zimnej wody
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Flan Jajko Krem Karmel

Crème caramel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki smarujemy dokładnie masłem.
  • 2. Przygotowujemy karmel. Na średnim ogniu gotujemy ze sobą wodę wraz z cukrem kryształem aż do uzyskania karmelu. Najpierw cukier rozpuści się w wodzie. Potem płyn zamieni się w pianę. Następnie woda wyparuje, pozostawiając zgranulowany cukier, który ostatecznie zacznie się przetapiać w karmel. By uniknąć karmelizowania się cukru na ściankach garnka, warto co jakiś czas przecierać je zwilżonym chłodną wodą pędzelkiem.
  • 3. Karmel wylewamy na dno kokilek.
  • 4. Przygotowujemy krem. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem i esencją waniliową. Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wąskim strumieniem ostrożnie przelewamy mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę przez drobne sitko wlewamy do kokilek na stężały karmel.
  • 5. Kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą (woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut lub do momentu aż nóż wbity w środek kremu wyjdzie czysty.
  • 6. Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować