Wspaniały deser wywodzący się z rejonów Francji i Hiszpanii. Jego bardzo słodki, karmelowy smak rozpływa się w ustach!
45 min
Składniki:
Na 2 kokilki:
2 duże jajka
200 ml mleka
25 g cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej
100 g cukru kryształu
2 łyżki zimnej wody
masło do wysmarowania foremek
2.Przygotowujemy karmel. Na średnim ogniu gotujemy ze sobą wodę wraz z cukrem kryształem aż do uzyskania karmelu. Najpierw cukier rozpuści się w wodzie. Potem płyn zamieni się w pianę. Następnie woda wyparuje, pozostawiając zgranulowany cukier, który ostatecznie zacznie się przetapiać w karmel. By uniknąć karmelizowania się cukru na ściankach garnka, warto co jakiś czas przecierać je zwilżonym chłodną wodą pędzelkiem.
3.Karmel wylewamy na dno kokilek.
4.Przygotowujemy krem. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem i esencją waniliową. Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wąskim strumieniem ostrożnie przelewamy mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę przez drobne sitko wlewamy do kokilek na stężały karmel.
5.Kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą (woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut lub do momentu aż nóż wbity w środek kremu wyjdzie czysty.
Komentarze