Pożywna, rozgrzewająca zupa z warzywami. Idealna na chłodne dni.
Składniki:
ok. 700-750 g dyni
pół cebuli
1 duża marchewka
pół czerwonej papryki
pomidory z puszki (1 puszka)
kukurydza konserwowa (1 puszka)
kilka łodyżek selera naciowego
ząbek czosnku
pół szklanki soku pomarańczowego
szklanka bulionu warzywnego
śmietana
łyżka masła
świeże zioła: pietruszka, szałwia, tymianek
przyprawy: curry, imbir, słodka papryka (wszystkich po łyżeczce), pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki cynamonu, kilka kuleczek ziela angielskiego, kilka goździków, pieprz, sól
Rozgrzewająca zupa pełna warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na rozpuszczone masło wrzucić cebulę, dynię, szałwię i czosnek. Przez chwilę podsmażać. Wlać sok pomarańczowy i bulion. Doprawić (curry, imbir, papryka, kurkuma, gałka, cynamon). Gotować aż dynia będzie miękka. Zblenować.
2.Marchewkę pokroić w cienkie półplasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić do dyniowego kremu. Dodać pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę i drobno posiekany seler. Doprawić tymiankiem, zielem angielskim i goździkami oraz pieprzem i solą do smaku. Gotować aż marchewka będzie miękka. Zaprawić śmietaną. Na koniec wrzucić drobno posiekaną pietruszkę.
Komentarze