Musztardowy sos z cukinią

5 (1 ocen)

Świetnie komponuje się z mięsem drobiowym. Równie dobrze smakuje podany z makaronem lub kluskami śląskimi.

Składniki:

  • 4 małe młode cukinie (łącznie 400g)
    1 mała biała cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 szklanki wody
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju
    5 łyżek śmietany 12%
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżeczki musztardy chrzanowej lub stołowej
    2 - 3 łyżeczki soku z cytryny lub octu
    1 łyżeczka kminku całego
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Musztardowy sos z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musztardowy sos z cukinią 1. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukinie pokrojone w dość cienkie plastry, posiekaną natkę pietruszki i kminek. Wlać bulion oraz sok z cytryny. Całość gotowac 10 min.
  • Musztardowy sos z cukinią 2. Wodę, śmietanę, musztardę i mąkę dokładnie wymieszać. Wlać do sosu i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Sos doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować