Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.
2.Przygotować spód "sernika":
Olej kokosowy, kakao (karob) i muscovado umieścić w rondelku i podgrzewać.
Mieszać, aż masło się rozpuści, a masa będzie jednolita (nie doprowadzić do zagotowania).
Wsypać popping, wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy.
Wstawić do lodówki.
3.Przygotować masę "sernikową":
Migdały odsączyć, zalać świeżą wodą i zmiksować w blenderze.
Dodać kaszę, ksylitol i dalej miksować.
Dodać agar i starannie wymieszać.
Przelać do garnka i zagotować cały czas mieszając.
Gotować ok. 2 minuty, zdjąć z ognia.
Podzielić na 2 części.
Do jednej dodać skórkę z cytryny, a do drugiej zmiksowanego banana.
4.Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód "sernika".
5.Wyłożyć na niego masę bananową i na 5 minut włożyć do zamrażalnika (masa szybciej stężeje i nie połączy się z kolejną warstwą).
6.Następnie ułożyć maliny (kilka zostawić do dekoracji) i całość zalać masą cytrynową. Udekorować listkami bazylii lub mięty. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Porady
Zamiast agaru można użyć żelatyny, rozpuszczając ją w 1/4 szklanki gorącej wody. A zamiast oleju kokosowego - masła.
Komentarze