Bezowe ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekkie i pyyyyszne - bez tłuszczu, mąki i cukru.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    szczypta soli
    1 szklanka zmielonych migdałów
    1/2 szklanki zmielonych lub posiekanych orzechów
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1/2 szklanki suszonych fig
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 90%)
    owoce sezonowe (opcjonalnie) np. truskawki

    Krem:
    1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
    1 łyżka kakao
    3 łyżki mleka kokosowego (lub innego)
    1 łyżka ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bezowe ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni.
  • 2. Czekoladę, żurawinę, figi i orzechy posiekać a następnie wrzucić do blendera i jeszcze bardziej rozdrobnić.
  • 3. Białka z solą ubić na sztywno.
    Do białek powoli wsypywać pozostałe składniki, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
    Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec około 30 minut.

    Krem
    Mascarpone wymieszać z mlekiem, kakao i ksylitolem. Wstawić do lodówki.
  • 4. Do białek powoli wsypać pozostałe składniki, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
    ki.
  • 5. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec około 30 minut.
  • 6. Krem:
    Mascarpone wymieszać z mlekiem, kakao i ksylitolem. Wstawić do lodówki na kilka minut.
  • 7. Schłodzony krem wyłożyć na ciasto, a wierzch udekorować owocami.

Porady

Najlepiej wychodzi w okrągłej foremce 18cm średnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować