Latem często robię ciasta bez pieczenia. Jako dodatek używam sezonowych owoców. Teraz w ogrodzie dojrzewają maliny więc sernik z malinami.
Składniki:
Spód
240 g herbatników szkolnych
120 g margaryny
Masa sernikowa
1 kg sera w wiaderku
9 łyżek cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
300 ml kremówki 30%
100 ml mleka
3 łyżki żelatyny
maliny
1 galaretka malinowa
Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść i wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki. Masa serowa: twaróg przełożyć do misy z miksera dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotować w 400 ml gorącej wody,tężejącą galaretkę wylać na górę i ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Tortownica 28 cm.
Komentarze