Sernik z białą czekoladą i oreo

4.5 (196 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

W tym serniku mamy lekką kwaskowatość i za razem słodycz dżemu, aksamitny smak delikatnego sera,następnie białą czekoladę a na końcu kruchość orzeszków i ciastek Oreo.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciastka oreo: 200 gramów
    - masło, stopione: 3 łyżki
    - biała czekolada: 200 gramów
    - ser biały półtłusty 3 krotnie zmielony: 500 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżka
    - drobny cukier: 80 gramów
    - dżem malinowy: 165 gramów
    - orzechy włoskie: 150 gramów
    - cukier kryształ albo drobny: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  • 2. Wyściełaj pierścienie papierem do pieczenia, tak aby kilkakrotnie zawinął się w środku.
  • 3. W blenderze zmiksuj ciasteczka, orzechy i masło.
  • 4. Rozłóż ciasteczkową masę równomiernie pomiędzy pierścienie i lekko dociśnij. U mnie najlepiej sprawdza się tu koniec grubej łyżki.
  • 5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  • 6. W misce od miksera ubij ser, 120 g drobnego cukru i ekstrakt waniliowy.
  • 7. Dodawaj po jednym jaku.
  • 8. Dodaj lekko przestudzoną czekoladę.
  • 9. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.
  • 10. Przelej równomiernie masę serową do pierścieni.
  • 11. Piecz 30 minut.
  • 12. Przestudź serniczki, około 15 minut.
  • 13. W rondelku o grubym spodzie, rozpuść dżem. Rozłóż go na górę serniczków.
  • 14. Lekko przestudź i następnie włóż do lodówki na conajmnej 6 godzin.
  • 15. W rondelku rozpuść 50 g cukru z 1 łyżeczką wody. Nie mieszaj! Najwyżej lekko poruszaj rondelkiem, tak aby powstał bardzo jasny karmel.
  • 16. Zdejmij rondelek z gazu i wsyp orzechy, tak aby dokładnie pokryć je karmelem.
  • 17. Przełóż orzechy najlepiej na matę silikonową albo papier do pieczenia i pozwól aby lekko się przestudziły.
  • 18. Kiedy orzechy są już zimne, pokrój je na drobne kawałki.
  • 19. Jeżeli używałeś obręczy to delikatnie wysuń serniczek i zdejmij papier do pieczenia. Ciastko może lekko przyczepić się do obręczy, więc w takim wypadku lekko przesuń cienkim nożem dookoła obręczy. Jeżeli piekłeś sernik w dużej formie, pokrój go na prostokąty. Wierzch sernika udekoruj kawałkami skarmelizowanego orzecha.
  • 20. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować