sernik z bezą i powidłami na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pyszny, puszyste a zarazem wilgotne-takie właśnie jest to ciasto

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa:
    300 g serka wiejskiego z ananasem
    200 g twarogu półtłustego
    1 jajo
    3 żółtka
    110 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki maślanki
    1/3 szklanki oleju
    2 budynie waniliowe
    paczka herbatników
    mały słoiczek dżemu wiśniowego

    Beza:
    3 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z bezą i powidłami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko miksujemy dodając żółtka z cukrem.Dodajemy ser,wcześniej przepuszczony przez praskę,następnie twarożek wiejski i mieszamy.Budyń mieszamy z maślanką i dodajemy do sera-miksujemy.Na koniec dodajemy olej i miksujemy.
  • 2. Herbatniki smarujemy dżemem i przykrywamy drugim herbatnikiem-i tak z każdym aż wyłożymy cały spód blaszki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(23x23) i smarujemy je pozostałym dżemem,następnie wylewamy masę serową.
  • 3. Pieczemy około 50 minut w temp.170 stopni.Jeśli za szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową.Oczywiście w między czasie sprawdzamy stan sernika patyczkiem.
  • 4. Gdy sernik już się upiecze ubijamy beze:Białka(te które na zostały przy robieniu masy)ubijamy ze szczyptą soli a gdy będzie sztywna dodajemy szklankę cukru-miksujemy przez chwile.Beze wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez około 2 minuty w temp.150 stopni.Po wystudzeniu ciasta dekorujemy polewą czekoladową.

Porady

Warstwy od dołu: herbatniki dżem herbatniki dżem masa serowa beza polewa czekoladowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować