Sernik wiedeński

4.5 (148 ocen)

Bardzo smaczny i puszysty sernik z bakaliami.

Składniki:

  • Masa serowa:

    1 kilogram białego tłustego sera

    10 żółtek

    5 białek

    1 masło roślinne

    2 szklanki cukru pudru

    2 czubate łyżki mąki krupczatki

    1 budyń waniliowy

    1 cukier waniliowy

    1 szklanka rodzynek

    1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:

    3 opakowania herbatników

    tłuszcz do wysmarowania formy

    bułka tarta do posypania formy

    1 tabliczka białej czekolady

    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, ucierając dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy ser oraz mąkę i budyń. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami, wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnik, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. polewamy ostudzony sernik.

Porady

Sernik po upieczeniu najlepiej przechowywać w lodówce ,schłodzony ładnie nam się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować