Tort na rocznicę ślubu

4.49 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort na rocznicę ślubu to ciasto, które musi zrobić wrażenie na gościach. Ten tort zrobiłam na 25 rocznicę ślubu rodziców. Wygląda imponująco i jest pyszny. Przełożony kremem budyniowym z białą czekoladą i dżemem wiśniowym jest słodki, ale jednocześnie lekko kwaskowy. Tort na rocznicę ślubu ozdobiony został dekoracjami z masy plastycznej – praca z nią jest przyjemna, można uformować naprawdę każdy kształt!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt 1: 6 jajek
    1 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt 2:
    6 jajek
    1 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe z cukrem
    2,5 kostki masła
    2 tabliczki białej czekolady
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    2 śmietan-fixy
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    2 słoiczki dżemu wiśniowego

    Masa cukrowa do dekoracji:
    80 dag cukru pudru
    100 g glukozy
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody
    3 łyżeczki margaryny

    olejek migdałowy
    barwniki spożywcze: zielony, czerwony, pomarańczowy
    srebrne kuleczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajmy cukier i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (28 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 40 minut. Drugi biszkopt pieczemy w ten sam sposób, ostudzone biszkopty kroimy na pół.
  • 2. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim budynie, pozostałe zagotowujemy, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu , na końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Krem budyniowy łączymy z ubitą śmietaną, uważając żeby się nie zważył. Krem dzielimy na dwie części, jedną część odkładamy do wysmarowania boków i wierzchu.
  • 3. Biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym, wykładamy 1/3 kremy, przykrywamy kolejnym biszkoptem, z kolejnymi warstwami postępujemy tak samo. Wierzch i boki smarujemy kremem, Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierch i boki tortu.
  • 4. Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy glukozę i margarynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Mieszając dodajemy olejek migdałowy, stopniowo wsypujemy cukier puder, wyrabiamy do momentu aż masa będzie elastyczna. Gdyby okazało się że masą jest za rzadka, to dosypujemy cukru pudru, a za sucha, dajemy odrobinę margaryny. Masę dzielimy na mniejsze części, dodajemy barwniki, wyrabiamy, wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, małym kieliszkiem wycinamy kółka, robimy róże, listki wycinamy nożem lub specjalną foremką, powstałą dekorację układamy na torcie, dekorujemy perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Tort na rocznicę ślubu

Przepis na tort z okazji rocznicy ślubu nie jest wcale tak trudny jak mogłoby się wydawać. Bez względu na to, czy jest to tort na 1 rocznicę ślubu czy tort na 30 rocznicę ślubu, powinien wyglądać efektownie i świetnie smakować. Z powyższym przepisem uda wam się ten efekt osiągnąć. Podstawą dobrego tortu jest biszkopt. Powinien być delikatny i puszysty. Warto też nasączyć go alkoholem lub po prostu wodą z cytryną.

Kolejnym elementem jest krem. Powinien być słodki i mieć aksamitną konsystencję. Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w robieniu kremów, użyjcie bitej śmietany do przełożenia blatów. My stawiamy w tym przepisie na krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady. Bardzo istotne jest, żeby do tortu dodać też trochę kwaskowego dżemu. Owoce lepiej zostawić do dekoracji – w środku ciasta mogą podejść wodą.

Rocznica ślubu – tort

Tort z okazji rocznicy ślubu powinien być ładnie udekorowany. Przyda wam się w tym masa plastyczna – możecie ulepić z niej coś, co kojarzy wam się z małżeństwem, które obchodzi rocznicę lub po prostu udekorować tort plastycznymi kwiatami. Warto też zrobić napis i wstawić do tortu świeczki z liczbą oznaczającą rocznicę. Do przygotowania tortu na rocznicę ślubu przydadzą się wam odpowiednie akcesoria. Zaopatrzcie się w łyżeczki do dekorowania tortu kremem i gadżety, dzięki którym dekoracyjnie pokroicie owoce i inne dodatki. Z pewnością przyda się też specjalny gadżet do krojenia tortu – wystarczy położyć go na środku ciasta i pokroić wzdłuż wyznaczonych linii – każdy gość dostanie wtedy jednakowej wielkości kawałek. Kupcie również nóż do tortu (długi, po każdym kawałku maczany w wodzie, żeby ładnie przekroić ciasto) i łopatkę do ciasta. W końcu wasze dzieło zasługuje na to, żeby zostać odpowiednio zaserwowane!

Śmieszne torty na rocznicę ślubu, w różnych kształtach lub z ciekawymi dekoracjami są świetnym pomysłem, pod warunkiem, że robicie tort dla siebie lub bardzo dobrze znacie parę, dla której przygotowujecie tort. Pamiętajcie, że nie każdy ma takie samo jak wy poczucie humoru!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować