Sernik ten nadaje się na każdą okazję. Często go modyfikuję. Wystarczy tylko dopasować jego smak do okoliczności. W te Święta więc, pachniał pomarańczą i rodzynkami.
Składniki:
forma 28cm x 35cm
kruche ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 125 g masła, zimnego, 8 g cukru wanilinowego, 1 jajko
masa serowa: 1,5 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie, 10 jajek, 125 g masła (roztopionego), 300 g drobnego cukru do wypieków, paczka dużego cukru wanilinowgo, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, łyżeczka aromatu pomarańczowego
ponadto: rodzynki, sok z połowy pomarańczy, 150 g cukru pudru
Sernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę o wymiarach 35 x 25, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut do zezłocenia.
2. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Do zmielonego dwukrotnie sera, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ucierając, dodawać po 1 jajku. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Na koniec dodać aromat, roztopione, schłodzone masło i mąkę ziemniaczaną.
3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, rozsypać rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką wierzch masy serowej, aby rodzynki zostały przykryte ciastem. Wyrównać.
Piec około 60 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.
4. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok, dodać cukier puder i utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody).
Schłodzony sernik posmarować lukrem.Obsypać skórka pomarańczową lub płatkami gorzkiej czekolady.
Komentarze