Sernik Rosa

0 (0 ocen)

Złote kropelki nadają uroku temu sernikowi :) Sernik jest lekki i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Spód:

    1 szklanka mąki
    120 g cukru
    120 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:

    1 kg sera białego, mielonego z wiaderka
    4 jajka
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe

    Pianka:

    4 białka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy, lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Po tym czasie wykładamy ciastem wysmarowaną masłem blaszkę o wym. 23 x 33 cm. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
  • 3. Przygotowujemy masę serową. Składniki przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.
  • 4. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie zbyt spieczona nie powstanie na niej rosa. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Porady

Wszystkie składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować