Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu

0 (0 ocen)

Dla osób ceniących smak szpinaku :)

Składniki:

  • 12 naleśników
    600 g mrożonego szpinaku
    150 g utartego twardego sera żółtego
    4 jajka
    łyżka mąki
    4 łyżki masła
    500 ml mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy naleśniki (przepis znajdziecie u mnie w zakładce przepisy kulinarne.)
  • 2. Szpinak rozmrażamy i smażymy na łyżce masła. Odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku solą i czosnkiem.
  • 3. 2 jajka gotujemy 7-9 min od chwili gdy zawsze woda. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą, obieramy, siekamy i mieszamy ze szpinakiem.
  • 4. Przesmażamy mąkę na 2 łyżkach masła, wlewamy mleko, gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy surowe jajka, utarty ser i mieszamy.
  • 5. Połowę sosu mieszamy ze szpinakiem, nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulony.
  • 6. Naleśniki układamy w formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy resztą sosu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Można użyć świeżego szpinaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować