Sernik "Złota Rosa"

4.45 (149 ocen)

Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste, cukrowe kropelki. Ten moment, gdy zauważasz pierwsze kropelki...nie do opisania ;D Palce lizać!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    2 żółtka
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    125 g zimnego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego, zmielonego
    1 szkl. mleka
    1 budyń waniliowy
    1/2 szkl. oleju
    3/4 szkl. cukru
    4 żółtka
    2 jajka

    Bezowa pianka z rosą:
    6 białek
    1 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (149 ocen)

Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia/ folią aluminiową kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Tak przygotowany spód sernika chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przestudzić.
  • 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukry zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować do połączenia się składników (masa będzie rzadka, ale taka ma być) Gotową masę serową przelać na przestudzony kruchy spód. Piec w 170 st.C około 45 minut w kąpieli wodnej*. Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu. Jeśli sernik za szybko się rumieni, należy przykryć go z góry folią aluminiową.
  • 3. Bezowa pianka z rosą: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
  • 4. Po około 45 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzić na nim pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. widelca zrobić delikatne fale. Następnie zamknąć piekarnik i piec dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, ponieważ za bardzo spieczona pianka spowoduję, że na serniku nie pojawią się kropelki rosy! Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjąć go z piekarnika i odstawić w chłodniejsze miejsce. Kropelki rosy powinny pojawić się już po około godzinie (u mnie zajęło to jakieś 30 minut) Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuję następnego dnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować