CIASTO:
2 1/2 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SER:
1 kg sera mielonego (z wiaderka)
2 szklanki mleka 3,2%
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy (użyłam sera z Biedronki, on jest dość rzadki więc użyłam 2 budynie)
4 żółtka
1 jajko
Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2 godziny (lub całą noc) w celu schłodzenia.
2.SER:
W misce ubić żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce zmielony ser dalej ucierając. Po czym wsypać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać powoli mleko i olej ciągle miksując. Masa wyjdzie rzadka.
Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepić rozwałkowanym ciastem. Podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C. Wylać masę serową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175*C i piec ok. 1 godzinę.
3.BEZA:
Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę.
Wyłożyć pianę z białek na upieczone ciasto, wyrównać łyżką, za pomocą widelca na wierzchu zrobić wzorek i piec jeszcze ok. 15 - 20 minut, aż beza się zrumieni.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piecu 15 minut. Po czym uchylić lekko drzwiczki i znowu pozostawiam sernik na 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z ciastem i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po kilkunastu godzinach od upieczenia na wierzchu sernika powinny pojawić się kropelki złotej rosy.
Komentarze