Naleśniki jubileuszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy naleśniki:
Do przesianej mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, tłuszcz i mleko. Zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić na około 15-20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewać ciasto naleśnikowe. Smażyć aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i zrumienić.
2.Cebulę wraz z papryką drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
3.Mięso przesmażyć, stale mieszając. Wymieszać z rozdrobnionymi pomidorami z puszki, natką pietruszki, odsączonym groszkiem oraz cebulą i papryką. Doprawić do smaku.
4.Nadzieniem smarować naleśniki i zwijać tak jak krokiety. Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.
5.Naleśniki posypać tartym serem.
6.Naleśniki zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze