Naleśniki jubileuszowe

5 (186 ocen)

Dla tych którzy kochają mięso :)

Składniki:

  • Ciasto:

    1.5 szklanki mąki
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    około 1 szklanki mineralnej wody gazowanej
    1 - 2 łyżki stopionego masła lub oleju
    sól
    mała łyżeczka cukru

    Farsz:

    40 dag mielonego mięsa indyczego
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów z dodatkiem bazylii
    200 g groszku z puszki
    1 mała czerwona papryka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    garść tartego parmezanu
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki jubileuszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Smażymy naleśniki:

    Do przesianej mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, tłuszcz i mleko. Zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić na około 15-20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewać ciasto naleśnikowe. Smażyć aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i zrumienić.
  • papryka i cebula 2. Cebulę wraz z papryką drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
  • farsz 3. Mięso przesmażyć, stale mieszając. Wymieszać z rozdrobnionymi pomidorami z puszki, natką pietruszki, odsączonym groszkiem oraz cebulą i papryką. Doprawić do smaku.
  • zwinięte nalesniki 4. Nadzieniem smarować naleśniki i zwijać tak jak krokiety. Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.
  • naleśniki posypane serem 5. Naleśniki posypać tartym serem.
  • nalesniki 6. Naleśniki zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować