Masa:
1 kg twarogu (do tego sernika używam mielonego twarogu z wiaderka)
4 całe jaja
1 szklana cukru
1 budyń śmietankowy (zwykły na 500 ml) albo 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy,
2 szklanki zimnego mleka (3,2%)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód zagnieść razem, wyłożyć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 200 st. C. do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut.
Masa serowa
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).
Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie ciasto odrazu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki - najlepiej na noc.
Komentarze