Sernik bez pieczenia i tylko 5 składników. Robi się tak szybko i prosto, że każdy da radę. A smak nieziemski. To nasz letni hit, który na pewno i Wam zasmakuje.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Spód: kakaowe herbatniki 150 g
masło 50 g
Sernik: mascarpone 500 g
mleko skondensowane słodzone 400 g
4 limonki
Sernik limonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 20 cm, spód wyłożony papierem.
Spód:
Rozpuść masło i przestudź.
Ciastka zmiksuj w blenderze na piasek, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem.
Na dno tortownicy wysyp ciasto i ugnieć.
Odstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Limonki dokładnie umyj, wyparz i osusz.
Zetrzyj skórkę z czterech limonek,a potem wyciśnij z nich sok, powinno być 150 ml soku.
Zmiksuj mascarpone z mlekiem skondensowanym i otartą skórką.
Pod koniec miksowania dolewaj sok z limonek, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przelej do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Komentarze