Lekki, orzeźwiający, delikatnie kwaskowy sernik na spodzie z kruchych ciasteczek. Jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych deserów.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
twaróg sernikowy mielony ( może być wiaderko )1 kg
cukier puder 220 g
cukier z wanilią 1/2 łyżeczki
3 jajka
mąka ziemniaczana 60 g
herbata matcha 2 płaskie łyżeczki
olej rzepakowy 3 łyżki
sok z 1 limonki + skórka z 2 limonek
konfitura jagodowa ok. 200 g
Sernik jagodowo-limonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 20 cm.
Boki tortownicy delikatnie wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć herbatnikami.
W mikserze umieszczamy ser z oboma cukrami.
Miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy po jednym jajku, nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Potem dosypujemy mąkę i dolewamy olej.
Herbatę matcha mieszamy na papkę z sokiem z limonki, ja dodałam szczyptę zielonego barwnika.
Do osobnej miski przekładamy 8-10 łyżek masy sernikowej i mieszamy ją z zieloną pastą.
Resztę masy serowej mieszamy z konfiturą jagodową.
Do zielonej masy dodać startą skórkę z limonek.
Około połowę fioletowej masy serowej przełożyć do tortownicy, tak żeby pokryła spód ciasteczkowy.
Potem na środek kładziemy kilka łyżek masy zielonej.
Następnie kilka łyżek masy fioletowej , potem zielonej i tak do wyczerpania się składników.
Sernik pieczemy w 170 C około 60 minut.
Gorąco polecam.
Komentarze