Sernik bardzo puszysty

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniki zazwyczaj są ciastami ciężkimi, z tym jest inaczej. Za sprawą białek uzyskuje on lekką, puszystą konsystencję, dzięki czemu chce się go więcej i więcej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    6 jaj
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kaszy manny
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 miękka margaryna
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    2 białe czekolady
    10 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bardzo puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy serowej:
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Następnie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białą masę. Później żółtaka łączymy partiami z twarogiem, dodajemy mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Na koniec łączymy wszystko z pianą z białek.
  • 2. Zagniecione ciasto wykładamy na blachę, wylewamy na ciasto przygotowaną wcześniej masę serową.
    Całość pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 3. Gdy ciasto przestygnie robimy polewę. W tym celu łamiemy 2 tabliczki czekolady do garnka, dodajemy 10 łyżek mleka i dokładnie rozpuszczamy.
    Smarujemy górę sernika,

Porady

Najlepsza na polewę do sernika jest biała czekolada, która nigdy do końca nie zasycha, dzięki czemu ma kremową konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować