Ser zapiekany w cieście

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Edyta Wójcik-Kubera

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - mleko: 1 litr
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - przyprawy (do smaku: mielona słodka papryka, sól, pieprz, curry): 2 szczypty
    - ser żółty (pokrojony w grubsze plasterki): 30 dekagramów
    - masło do smażenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Ser

Ser zapiekany w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę miksujemy z mlekiem, jajkiem i olejem tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy je rozrzedzić niewielką ilością wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny, aby nieco spęczniało. Do ciasta dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry i mieloną słodką paprykę w takiej ilości, by ciasto miało mniej lub bardziej pikantny smak – tak, jak lubimy. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Plastry sera obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy z obu stron – najlepiej na maśle – aż się ładnie zrumienią. Placuszki podajemy na ciepło, od razu po usmażeniu, z pikantnym keczupem lub innym sosem, w zależności od upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować