Zapiekany ser camembert w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie i nalej ciepłe mleko z wodą. Zamieść ciasto. Na koniec dodaj do ciasta olej i pokrojoną drobniutko kiełbasę lub szynkę. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie odstawać od rąk i miski. Gotowe ciasto posyp trochę mąką i nakryj ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Podziel ciasto na 1/3 i 2/3 części.
2.2/3 podziel na 4 równe części i 1/3 podziel również na 4 równe części.
3.Na początku rozwałkuj części wydzielone z 2/3 ciasta do rozmiaru talerza.
4.Wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i ułóż je jedno na drugie.
5.Następnie za pomocą noża do pizzy podziel na 8 części nie przecinając do końca brzegów.
6.Zakręć trójkąty i wywróć (jak na zdjęciu).
7.Rozwałkuj części z 1/3 ciasta i wyłóż na środek przygotowanego wcześniej ciasta na blasze. Za pomocą noża do pizzy ponownie wytnij 8 trójkącików.
8.Zakręć trójkąty i wywróć. (jak na zdjęciu).
9.Pozostałe ciasto wyłóż na środek a na niego ser camembert. Odstaw aby ciasto urosło.
10.Posmaruj całość ubitym jajkiem. Posyp makiem i sezamem. Na wierzch sera wyłóż drobno pokrojony czosnek i paprykę. Piecz 30-40 min w temp. 180 stopni.
Komentarze