Sękacz kajmakowy

4.5 (166 ocen)

Ciasto bardzo pracochłonne, jednak jego smak rekompensuje zadany sobie trud. Wypiek jest typowo świąteczny, w szczególności kojarzony z Bożym Narodzeniem. Dodatek kajmaku sprawia, że może zagościć również wśród słodkości na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    1 szklanka cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    10 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    400 g masy krówkowej o smaku tardycyjnym (kajmak)
    1 fiolka aromatu migdałowego (4,5 ml)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Tatar

Sękacz kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sękacz kajmakowy 1. Tłuszcz utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodać kolejno: żółtka, kajmak, aromat, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną.
  • Sękacz kajmakowy 2. Białka schłodzić w lodówce, następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli. Otrzmaną pianę stopniowo dodać do przygotowanego ciasta, całość delikatnie mieszając.
  • Sękacz kajmakowy 3. Gotowa masa na sękacz.
  • Sękacz kajmakowy 4. Formę (39 x 24) wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć cienką warstwę ciasta. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
  • Sękacz kajmakowy 5. Piec 5 - 7 min do lekkiego zrumienienia.
  • Sękacz kajmakowy 6. Formę wyjąć z piekarnika i nałożyć kolejną cienką warstwę ciasta.
  • Sękacz kajmakowy 7. Ponownie piec w tej samej temp. 5 - 7 min do zrumienienia. Czynność powtarzać do wyczerpania masy.
  • Sękacz kajmakowy 8. Upieczonych 7 warstw.
  • Sękacz kajmakowy 9. Gotowy sękacz.

Porady

Jedna warstwa ciasta = niepełna chochla o pojemności około 1/2 szklanki. Z podanej ilości składników otrzymałam 10 warstw ciasta (ilość na 1 warstwę j.w.).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować