• Dla 2 osób

Tureckie klopsiki zapiekane z warzywami to smaczna przystawka lub samodzielne danie. W Turcji połączenie mięsa i warzyw jest normą, doskonale zblilansowane posiłki to wielki atut tej kuchni.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • köfte :
    - mięso mielone wołowe lub jagnięce : 200 g
    -czerstwa pszenna bułka : 0,5 sztuki
    -kmin rzymski : 0,5 łyżeczki
    -pul biber lub słodka czerwona papryka : 1 łyżeczka
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki

    pieczone warzywa :
    - bakłażan : 1 sztuka
    - cukinia : 1 sztuka
    - pomidor : 1-2sztuki
    -papryka czerwona : 1 sztuka
    -tymianek suszony : 1 łyżka
    -czosnek ( przeciśnięty przez praskę) : 3 ząbki
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -suszony czosnek niedźwiedzi ( yabanî sarımsak ) : 1 łyżeczka
    -oliwa z oliwek : 8 łyżek

    sos pomidorowy :
    - pomidory w puszce : 200 g
    - oliwa : 3 łyżki
    - cukier : 0,5 łyżeczki
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -koncentrat pomidorowy : 1 łyżka


    ponadto :
    -sól do posypania bakłażanów i cukinii, aby usunąć z nich goryczkę : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sebze köfte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki köfte dokładnie wymieszać.
  • 2. Dłonie zmoczyć zimna wodą, z doprawionego mięsa formować małe klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić köfte, gotować 5-8 minut. Wyjąć na talerz.
  • cukinia 3. Bakłażana i cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę, posypać obficie solą, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Zalać zimna wodą, odcedzić.
  • 4. Składniki sosu pomidorowego zmiksować. Zanurzyć w nim köfte. Pomidory i paprykę umyć, pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Oliwę wymieszać z przyprawami i czosnkiem.
  • tureckie klopsiki z warzywami 5. Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć klopsiki, całość polać resztą sosu pomidorowego. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 30 minut w temp. 210-220 stopni C. Zdjąć folię, podawać gorące. Jako dodatek proponuje się bulgur lub ryż, a także tureckie pieczywo. Do posiłku idealnie pasuje ayran - popularny turecki (lekko osolony) napój wytwarzany z jogurtu i wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Warzywa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować