Schab z morelami pieczony z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele zalewam na moment wrzątkiem, a następnie odsączam na sitku.
2.Trzy łyżki oleju mieszam z solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszam. Powstałą mieszanką smaruję opłukane i osuszone mięso. Zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc.
3.W wyjętym z lodówki schabie robię nacięcie długim wąskim nożem, a w powstały otwór wkładam część odsączonych moreli. Dokładnie upycham pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki.
4.Następnie mięso obsmażam na rozgrzanej patelni. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
5.Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 1,5 godziny, dość często skrapiam mięso powstającym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodaję obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny jabłka i gruszki oraz pozostałe morele.
6.Upieczony schab podaję z owocami z pieczenia i odrobiną konfitury z żurawiny lub powstały w czasie pieczenia sos miksuję z owocami, doprawiam ewentualnie do smaku pieprzem i suszonym tymiankiem. Raczej nie jest to potrzebne, ale można też sos zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Komentarze