Schab w sosie z surówką

4.99 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W mojej kuchni nigdy nie wieje nudą. Codzienniegotuję coś innego, bo jest to dla mnie relaks.Schab podaję z młodymi ziemniakami

Składniki:

  • ● 4 plastry schabu bez kości
    ● cebula
    ● kostka rosołowa mięsna
    ● pieprz
    ● sól
    ● mąka z pełnego przemiału
    ● oliwa z oliwek extra virgin
    ● łyżeczka masła
    Surówka:
    ● 20 dag jogurtu greckiego
    ● 1/2 ogórka szklarniowego
    ● 5 rzodkiewek
    ● łyżeczka posiekanego koperku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie z surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy,
    rozbijamy. Oprószamy solą
    i pieprzem, obtaczamy w mące.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy masło i obsmażamy
    kotlety z obu stron na rumiano.
    Przekładamy do garnka, tłuszcz
    zachowujemy.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy
    w plastry i podsmażamy na oliwie
    ze smażenia mięsa. Przekładamy
    do garnka ze schabem.
    Zalewamy 1/2 l wody, wkruszamy
    kostkę i dusimy 45 minut
  • 3. Ok. 3 łyżeczki mąki rozrabiamy
    z letnią wodą, wlewamy do
    mięsa i zagotowujemy
  • 4. Surówka: ogórka obieramy,
    wraz z rzodkiewkami kroimy
    w cienkie plastry. Solimy, odstawiamy,
    aż ogórek puści sok,
    następnie osączamy. Wlewamy
    jogurt, doprawiamy pieprzem.
    Posypujemy koperkiem

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Większą ilość mięsa (ok. 1 kg) można upiec w rękawie foliowym. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 °C. ● Smak sosu wzmocnimy, dodając 2 łyżki suszonych zmielonych grzybów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować