schab w sosie ketchupowym

  • wyświetlono: 8014 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kruchuteńkie mięsko w aromatycznym towarzystwie, możemy użyć również karkówki, łopatki schabu, szynki, co tylko lubimy, pychotka :)

capri
  • 70min

Składniki

800 gramów wieprzowiny (schab, łopatka, szynka, karkówka)
2 strąki czerwonej papryki
2 średnie cebule
0,5 kg pieczarek

sos:
1 butelka pikantnego ketchupu (około 500 gramów)
1/3 - 0,5 szklanki soku pomidorowego
3 - 4 szczypty pieprzu czarnego
1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy
4 - 5 szczypt czosnku suszonego (jeśli lubicie)
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
3 szczypty chili lub pieprzu cayenne (jeśli lubicie ostrzejsze smaki, ale polecam wszystkim)

Sposób przygotowania przepisu:

schab w sosie ketchupowym

  • xxx1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, jeśli płaty mają więcej niż 1 cm rozbijamy je lekko, oprószamy solą i pieprzem czarnym, przysmażamy na silnym ogniu do ścięcia pierwszej warstwy, przekładamy na talerz.
    Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, szklimy krótko na niewielkiej ilości oleju, odkładamy do miseczki.
    Cebule kroimy w piórka, przesmażamy na złoto.
    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przysmażamy, dodajemy trochę soli, odkładamy do miseczki.

    Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
    W szerokim i płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy plastry mięsa, następnie wykładamy cebulę i grzybki, na końcu paprykę.
  • 2. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, rozprowadzamy go tak by przykrył mięso.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), bez przykrycia.

Porady

W trakcie pieczenia ze dwa razy przemieszajmy mięsko z sosem.
Porcja na 5 porządnie głodnych osób.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszynkaschabkarkówkawieprzowinałopatkaobiadketchupsos do mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...

Schab w sosie brokułowym

Dodane przez: smak i uczucie

Schab w sosie brokułowym

Mięso miękkie, soczyste w smacznym...

Schab

Dodane przez: JulkaTomeczek

Schab w sosie cebulowym

Mięciutki i soczysty schab w sosie...

Schab

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab duszony w sosie pieczarkowym

Schab jest delikatny i kruchy,...

Schab w sosie cygańskim

Dodane przez: Cukiereczek

Schab w sosie cygańskim

Pyszne mięso z warzywami połączone...

Schab w sosie kurkowym

Dodane przez: BetiS

Schab w sosie kurkowym

Każdego roku, kiedy pojawiają się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE