Bardzo lubię wymyślać nowe potrawy lub modyfikować przepisy, które dostałam od znajomych.
60 min
Składniki:
1/2 kg schabu
1/2 szkl. śmietany
3 dag zmielonych migdałów
3 dag suszonych grzybów
10 dag topionego serka
4 dag masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
cebula
olej do smażenia
Schab w sosie migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy w małej ilości ciepłej wody. Osączamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Rozbijamy. Obtaczamy w mące i rumienimy na oleju z obu stron.
2.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dusimy na rozgrzanym maśle. Wkładamy kotlety. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i wlewamy połowę wody, w której się moczyły. Dusimy ok. 15 minut.
3.Serek rozcieramy ze śmietaną i mieszamy z migdałami. Wlewamy do mięsa. Mieszając, gotujemy 5 minut na małym ogniu.
Komentarze