Schab suszony w ziołach

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Domowe wędliny nie mają sobie równych. Ten schab z pewnością posmakuje amatorom ciekawych smaków.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ładnego kawałka schabu bez kości
    Marynata:
    35 g soli
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    2 łyżki suszonego majeranku
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka cukru
    6 kulek ziela angielskiego
    2 łyżeczki kolendry w ziarnach
    5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    5 owoców jałowca
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.99 (203 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab suszony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majeranek, tymianek, kolendrę, ziele angielskie i jałowiec rozetrzeć w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać. Mięso umyć. Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą.
  • 2. Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką i schować do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso przekładać i odlewać wytwarzające się soki.
  • 3. Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub w specjalną siatkę. Związać ciasno sznurkiem i powiesić w suchym, ciepłym miejscu. Schab zostawić do wyschnięcia na 6 dni.
  • 4. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni. Podawać pokrojony na bardzo cienkie plasterki.

Porady

Do marynaty można użyć ulubionych ziół i przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marynata Mięso Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować