Suszony schab w ziołach

0 (0 ocen)

  • 2400 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Idealny na kanapki, bardzo proste jest wykonanie i jest tani. Polecam.

  • 2400 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości 1,5 kg
    cukier 1/2 szklanki
    sól 1/2 szklanki + 15 g soli peklowej
    gaza wyjałowiona 0,5 m x 0,5 m
    przędza wędliniarska do osznurowania

    Przyprawy:

    2 łyżki suszonego majeranku
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka granulowanego czosnku
    1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
    1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Suszony schab w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.
  • 2. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Śniadanie

Podobne przepisy

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab suszony w ziołach i czosnku

To może cię zainteresować