Schab po grecku

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Warzywa robi się podobnie jak do ryby po grecku, stąd ta nazwa. Bardzo smacze danie obiadowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    marchew
    pietruszka
    cebula
    plaster selera
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    sól i pieprz od smaku
    łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta czosnku granulowanego
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2/3 szklanki wody
    4 łyżeczki majonezu (lub żółty ser)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijam tłuczkiem i oprószam solą oraz pieprzem. Odstawiam do lodówki. Marchew, selera i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję starte warzywa. Podlewam wodą i duszę około 5 minut pod przykryciem. Na koniec dodaję koncentrat, czosnek i paprykę. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodaję posiekaną natkę pietruszki. Lekko studzę. Mięso układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotlety wykładam farsz , a na nim rozsmarowuję majonez. Piekę około 40 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Pietruszka Schab Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować