Mój mąż jest wielkim fanem bigosu ze słodkiej kapusty i to zazwyczaj on go przygotowuje. Bigos ze świeżej kapusty ma nieporównywalny smak niż przygotowywany z kapusty kiszonej. Warto przygotować bigos ze słodkiej kapusty z grzybami. W szczególności, gdy jest się prosto po grzybobraniu. Tradycyjny bigos ze słodkiej kapusty wyśmienicie smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami lub kromką świeżego chleba. Oto prosty przepis na bigos ze słodkiej kapusty.
4.78 (169 ocen)
Wiele osób zastanawia się, jakie należy dodać przyprawy do bigosu ze słodkiej kapusty. Najczęściej są to korzenne przyprawy, które znane są z tradycyjnego bigosu wigilijnego. Stąd częsty dodatek kminku, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego, a także ziaren czarnego pieprzu. Aby przyprawy nie straciły aromatu, należy przesypywać je do specjalnych słoików i ozdobić etykietą. Niezwykle estetycznie będą wyglądać słoiki opisane za pomocą samoprzylepnych etykiet opatrzonych ozdobnym pismem. Gdy już przystąpimy do gotowania bigosu, warto sięgnąć po garnek o grubym, nieprzywierającym dnie oraz po szatkownicę do równomiernego pokrojenia kapusty.
Komentarze