Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Idealna jako przystawka, ale również doskonała na Święta.

Składniki:

  • 1kg filetów mrożonych mintaj
    3średnie marchewki
    2średnie pietruszki
    mały seler
    2cebule
    1koncentrat pomidorowy
    1liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    2ziarna ziela angielskiego
    sól
    mąka
    olej do smażenia
    1/2szkl. wody
    cukier
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzewamy 3łyżki oliwy-podsmażamy starte warzywa. Następnie solimy i dusimy pod przykryciem kilka minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
  • 2. Rybę rozmrażamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól, tak aby nie przesolić. Następnie rybę obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron lekko na złoty kolor .
  • 3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy.
    Następnie przekładamy do garnka wraz z duszonymi warzywami, dodajemy liść laurowy, pieprz ziarnisty ziele angielskie, koncentrat, odrobinę cukru i podlewamy 1/4szkl. wody. Dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Gdy warzywa będą miękkie układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Udekoruj natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować