Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy 3łyżki oliwy-podsmażamy starte warzywa. Następnie solimy i dusimy pod przykryciem kilka minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
2.Rybę rozmrażamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól, tak aby nie przesolić. Następnie rybę obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron lekko na złoty kolor .
3.Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy.
Następnie przekładamy do garnka wraz z duszonymi warzywami, dodajemy liść laurowy, pieprz ziarnisty ziele angielskie, koncentrat, odrobinę cukru i podlewamy 1/4szkl. wody. Dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
4.Gdy warzywa będą miękkie układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Udekoruj natką pietruszki.
Komentarze